Ben je zwanger eet dan één a twee keer per week vis. Dat is het advies om het risico op vroeggeboorte te verlagen. De vetzuren in vis dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van jouw baby. Maar niet alle vissoorten zijn gezond tijdens jouw zwangerschap. Welke vis moet je nou wel en niet eten? We zochten het voor je uit.
In vis zitten bepaalde voedingsstoffen die je niet zo snel in ander voedsel eet. Vis bevat jodium, vitamine D en visvetten. Vis eten tijdens je zwangerschap is goed voor jou en je baby. Jodium ondersteunt de groei van je baby en helpt schildklierhormoon aan te maken. Vitamine D is goed voor je botten en helpt bij de bouw van jouw baby's skelet. Visvetten, met name omega 3-visvetzuur DHA, is belangrijk voor de ogen en hersenen van jouw baby.
Het advies van het voedingscentrum (2021):
Eet 1 keer per week vette vis en 1 keer per week magere vis, zegt het voedingscentrum. 1 portie staat voor ongeveer 100 gram. Eet niet vaker dan twee keer per week vette vis.
Makreel, tonijn, paling, krab en garnalen bevatten meer schadelijke stoffen, zoals dioxine, kwik of pfas. Hoewel het eten van een kleine hoeveelheid (een toastje) niet veel kwaad kan, kun je het eten van de vissen beter vermijden. Ook zelfgevangen vis kun je beter niet eten, want je weet niet of het water waarin de vis zwom mogelijk vervuild is.
Eet ook de volgende vissen
niet:
Baars, Bot, Heijlbot, Houting, Karper, Zeebaars, Zeeduivel, Zeewolf, Lever van Heek of kabeljouw, Sardines, Sprot,
Rauwe of gerookte vis:
eet geen rauwe haring, oesters, sushi, ceviche of gerookte zalm. Deze kunnen bacteriën bevatten die schadelijk zijn, zoals de listeriabacterie. Deze bacterie gaat dood bij verhitting boven de 75 graden. Gerookte zalm kun je daarom verhitten, om het vervolgens in jouw pasta te doen.
Vis uit blik: ook vis uit blik (tonijn, makreel, etc.) kun je beter niet eten als je zwanger bent, vanwege de kwik die er in zit.
Deze vis is het beste om te eten tijdens je zwangerschap, hier mag je dan ook gerust
twee keer per week van eten:
Paella of een gerecht met zeevruchten? Eet het mits het goed verhit is, en niet te vaak.
Eén portie per week eten:
Eén keer per twee weken kun je de volgende vissen eten:
Visolie
Lukt het je niet om twee keer per week vis te eten? Dan kun je elke dag een omega-3 (vis) verzuren supplement nemen, met daarin 250 tot 450 microgram DHA.
Algenolie
Het vervelende aan visolie supplementen vind ik persoonlijk dat je er soms een nare visgeur van 'opboert' tijdens de dag. Niet charmant! In plaats van visolie kun je ook algenolie als supplement nemen, daar zit dezelfde omega-3 in. Deze olie is zelfs nog schoner want deze wordt gekweekt in tanks en komt niet uit (mogelijk vervuilde) oceanen.
Twijfels over vis? Check de ZwangerHap app
Is de vis waarover jij twijfelt niet genoemd? In de app ZwangerHap kun je alle vissen opzoeken en lezen of je deze beter wel of niet kunt eten.